IV-IN

12037987_983659331691016_8358092498364029096_n

Fotografie de Vlad Cupsa

„Aerian” este un autoportret esentializat al unui tanar producator din Europa de Est (Lorand Marton, 23, Cluj-Napoca), care se ridica prin ritmuri si texturi deasupra spatiului interior si exterior.

E un dublu sens al circulatiei ideilor si sunetelor in “Aerian”: pe de-o parte o senitate aeriana in care latura emotionala isi canta partitura nederanjata de sarjele dark in care evolueaza arsenalul sonic contemporan (pe care Lorand il resimte ca incarcat si intunecat), si pe de alta parte o detasare asumata si aerisita de amintirile si contextele in care reverbereaza o istorie recenta dark. IV-IN se revendica din amandoua, si face programatic un tur de forta in incercarea de a depasi, aerian si aerisit, contextul.

Rezultatul sunt trei piese in care danseaza cateva elemente esentiale cu care partea de est a inimii/sufletului rezoneaza cu usurinta: de la melancolii blurate in tonuri sepia de un patetism bine temperat (Inceputul), la singularitati care poarta in ele reflectii ale unor doruri dupa lucruri care ar fi putut sa fie in paralel cu determinarea solid accentuata ritmic de a trece mai departe (Lone), si pana la stari de duplicitate/complicitate cu personaje ancestrale enigmatice, cu multiple personalitati, in care spaime primare se amesteca cu nostalgii sfasietoare in combinatii care sunt in acelasi timp sublime si grotesti (Baba Yaga).

„Aerian”, primul EP semnat IV-IN, e un scurt si intens credo artistic, dar si marturisirea unei iubiri pentru muzica si pentru oameni venite din partea unui producator care, dupa doi ani si cateva sute de piese abandonate in sertare, iese la lumina in fata unui public care il cunoaste si pe care a invatat sa il cunoasca din interactiuni live ca DJ, cu un material coerent in care noutatea nu o reprezinta proportia in care elementele pieselor sunt combinate intre ele, ci felul in care ele suporta si sustin densitatea emotionala a unor trairi definitorii pentru artist. (Alex Bratianu)

Acest EP este sub licenta Creative Commons 3.0 (CC, BY, SA)

Posted on November 25th, 2015 | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *